گردش در سایت


بایگانی مطالب دی ماه ۱۳۸۴

با بررسی دستگاههای به کار گرفته شده در کنتورخوانی و ویژگیهای دستگاههای جدید می توانیم برخی ویژگیهای فیزیکی را که باید یک دستگاه قابل حمل جمع آوری اطلاعات داشته باشد تا بتوان از آن در کنتورخوانی استفاده نمود به شرح زیر برشمریم:

دستگاهی که در فرایند کنتورخوانی استفاده می شود از لحاظ فیزیکی باید تا حد امکان سبک و کوچک باشد تا حمل آن آسان تر باشد. در ضمن با توجه به آن که کنتورخوانی در همه فصول سال و در همه نوع آب و هوایی انجام می گیرد باید در مقابل نفوذ رطوبت و گرد و خاک مقاوم باشد. با توجه به این که دستگاه ساعاتی طولانی در اختیار کنتورخوان خواهد بود میزان مقاومت بدنه آن در برابر ضرباتی که در طول روز بر اثر اتفاقات احتمالی ممکن است به آن وارد شود نیز مهم است.

در صورتی که دستگاه نیازمند شارژ است باید میزان نگهداری شارژ آن مطابق دوره های مراجعه کنتورخوان برای شارژ مجدد باشد. اگر چه برخی از شرکتهای استفاده کننده شارژرهایی تهیه می کنند و در اختیار کنتورخوان قرار می دهند تا بتواند بدون مراجعه به ادارات مرکزی عمل شارژ را خود انجام دهد. در ضمن دستگاه باید بتواند در مواقعی که شارژ آن به پایان رسیده تا مدت زمان معقولی اطلاعات جمع آوری شده را در حافظه نگهداری کند.

از لحاظ طراحی صفحه کلید باید دستگاه تا حد امکان ساده باشد. وجود امکاناتی همچون صفحه لمسی به گونه ای که کنتورخوان بتواند بدون نیاز به استفاده از صفحه کلید با دستگاه کار کند می تواند در ساده تر شدن کار با دستگاه مؤثر باشد.

وضوح صفحه مناسب از نیازهای اولیه کنتورخوانهاست تا بتوانند به خوبی و در محیطهای مختلف مشخصات مشترکین را ملاحظه کنند و رقم کنتور آنها را گزارش نمایند. نور پس زمینه قابل کنترل می تواند کنتورخوان را در محیطهای نیمه تاریک کمک کند.

در صورتی که دستگاه از فناوری بارکد پشتیبانی می کند باید کلید اسکن و جهت اسکنر آن برای افراد راست دست و چپ دست قابل تنظیم باشد. در ضمن قدرت اسکنر لیزری نیز از فاکتورهای مهم انتخاب چنین دستگاهی به شمار می آید.

نمونه هایی از دستگاههای قابل حمل قابل به کارگیری در فرایند جمع آوری اطلاعات

در صورتی که موارد دیگری مد نظر شما و یا سازمان شماست خواهشمندیم با طرح آنها در بخش نظرات ما را در تکمیل این فهرست یاری کنید.

در بررسی سیستمهای کنتورخوانی مکانیزه آب، برق و گاز در ایران نام دو شرکت ارائه دهنده دستگاههای جمع آوری اطلاعات کنتور و خدمات آنها بیش از سایر نامها خودنمایی می کند: شرکت تحقیقات میکروسیستمهای ایران در عرصه کنتورخوانی گاز و شرکت مهندسین مشاور تدبیر نیرو در زمینه کنتورخوانی آب و برق.

DCH

دستگاه ارائه شده توسط شرکت میکروسیستمهای ایران بومی شده یک دستگاه نسبتا قدیمی جمع آوری اطلاعات است که به لحاظ از رده خارج اعلام شدن آن توسط تولیدکننده اصلی و عدم ارائه پشتیبانی از سوی آن، در ایران کاربرد کاملا خاص در زمینه کنتورخوانی گاز پیدا کرده است و با وجود آن که در رده دستگاههای قابل برنامه ریزی قرار می گیرد عملا جز در زمینه کنتورخوانی کاربرد دیگری برای آن وجود ندارد.

دستگاه مورد بحث که اصلا از سوی شرکت آیترون ارائه می شده DCH (مخفف عنوان DataCap H یا DataCap Handheld) نامیده می شود (هم اکنون نرم افزار IHP که جهت کار با این دستگاه در شرکتهای گاز استفاده می شود از سوی کاربران به نام آیترون شناخته می شود). این دستگاه یک وسیله جمع آوری اطلاعات قابل حمل با طراحی مناسب جهت کنتورخوانیست که اطلاعات جمع آوری شده کنتورها را در حافظه داخلی خود ذخیره می کند و این اطلاعات را می توان با استفاده از دستگاه رابطی به نام DCMU (مخفف Data Cap Management Unit) که با استفاده از پورت سریال به کامپیوتر متصل می شود به کامپیوتر انتقال داد. باطری دستگاه DCH برای شارژ باید از آن جدا شود و با استفاده از شارژر خاص باطری این دستگاه موسوم به BCS ۶۰۳ که توانایی شارژ همزمان شش باطری را دارد برای استفاده های بعدی شارژ گردد.

شرکت Itron بعدها نمونه جدیدتری از این دستگاه را معرفی نمود که DCPN (مخفف DataCap H Portable Network) نامیده می شد و با استفاده از یک فرستنده/گیرنده رادیویی امکان دریافت اطلاعات از راه دور را در سیستم موسوم به OMR (مخفف Off-site Meter Reading) که در ایران اغلب با عنوان کنتورخوانی پشت درب معرفی گردیده فراهم می نمود.

از مزایای دستگاه DCH می توان به طراحی تخصصی آن برای کنتورخوانی اشاره نمود، علاوه بر آن به لحاظ آن که شرکت Itron دیگر این دستگاه را تولید نمی کند آن گونه که ادعا می شود این دستگاه تماما در ایران تولید می شود. اما در مقابل ابعاد نسبتا بزرگ و وزن زیاد، نگهداری شارژ پایین، حافظه کم، درصد خرابی بالا، سیستم نرم افزاری مبتنی بر DOS و عدم ارائه بروزرسانی قابل توجه برای آن، قیمت غیرمنطقی دستگاه با توجه به قابلیتهای آن، عرضه انحصاری آن سوی یک کانال خاص و فناوری قدیمی و از رده خارج اعلام شده آن شرکتهای گاز را به عنوان تنها مشتریان فعلی این دستگاه به فکر جایگزینی آن با یک دستگاه جدیدتر و دارای فناوری روز انداخته است. کاری که در شرکتهای گاز استان آذربایجان غربی و استان مرکزی با معرفی دستگاه جمع آوری اطلاعات Symbol PDT ۳۱۰۰ انجام پذیرفته است.

با توجه به حضور دستگاههای جمع آوری اطلاعات متعدد در بازار می توان از بین آنها گزینه های متعددی را برای کنتورخوانی انتخاب نمود که هر کدام مزایا و معایب مختص به خود را دارند. اما در حالت کلی این قبیل دستگاهها را می توان به دو دسته تقسیم کرد:

اول دستگاههایی که منحصرا برای کنتورخوانی (آن هم کنتورخوانی یک مجموعه خاص مثلا برق) ساخته شده اند. علت این انحصار آن است که عموما نوع برنامه ریزی آنها به صورت مدارهای الکترونیکی (برنامه ریزی با سیمبندی) صورت گرفته است و انجام کار دیگری با آنها نیازمند تغییرات سخت افزاری و یا برنامه ریزی مجدد مدارات مجتمع آنهاست.

دسته دوم دستگاههایی هستند که به صورت نرم افزاری برای انجام امور مختلف قابل برنامه ریزی هستند. این دستگاهها می توانند در صورت تغییر کاربری برای کابردهای جدید برنامه ریزی شوند.

دستگاههای دسته دوم عموما کامپیوترهایی قابل حمل هستند که می توانند بسیاری از انتظاراتی را که از یک کامپیوتر عادی می رود برآورده سازند. قدرت محاسباتی بالا (به نسبت دستگاههای دسته اول)، امکان اضافه یا کم نمودن امکانات جانبی و داشتن سیستم عامل (همانند کامپیوترهای عادی) از جمله ویژگیهای عادی و مزایای این دستگاههاست.

از آنجا که جا دادن تمامی امکانات مورد نیز یک دستگاه قابل برنامه ریزی در ابعاد کوچک و قابل حمل هزینه های خاص خود را دارد قیمت دستگاههای دسته دوم به نسبت دستگاههای دسته اول معمولا بالاتر است و یکی از دلایلی که ممکن است کاربران با وجود شناخت ویژگیهای این دو دسته، دستگاههای دسته اول را انتخاب کنند می تواند دلایل مالی و تفاوت قیمت این دستگاهها باشد.

اما توجه کارشناسانه به ویژگیهای دستگاههای دسته دوم ممکن است مشخص کند که حتی از لحاظ مالی این دستگاهها می توانند به صرفه تر باشند. توجه به این موضوع که دستگاههای دسته اول معمولا طبق سفارش و توسط شرکتهای خاص تهیه می شوند و معمولا فناوری آنها هیچگاه به صورت عمومی عرضه نمی شود مسأله وابستگی انحصاری به کانالهای خاص و مسائل مرتبط با آن را پیش رو می گذارد. علاوه بر آن این مسأله که استفاده از دستگاههای دارای سخت افزار سفارشی و منحصرا مطابق با نیاز کاربر امکان تغییر و بهینه سازی سیستم را با مشکل مواجه می کند نیز مسأله ای قابل طرح است و مسأله دیگر و یکی از مهم ترین مسائل مطرح آن است که در صورتی که کاربر (سازمان یا شرکت استفاده کننده) بخواهد فرایند کنتورخوانی خود را تغییر دهد مثلا بخواهد از دستگاههای جدیدتر استفاده کند یافتن کاربرد برای دستگاههای قدیمی از دسته اول مشکل است حال آن که دستگاههای دسته دوم می توانند جهت کاربردهای دیگر (انبارگردانی، ردگیری کالا و …) برنامه ریزی و آماده استفاده گردند.

فرایند کنتورخوانی که توسط شرکتهای آب، برق و گاز در مناطق جغرافیایی تحت پوشش صورت می گیرد از لحاظ ساختار و نوع عملکرد فرایندی ساده است. در این فرایند کنتورخوان به محل مشترک مراجعه می کند و رقم کنتور او را درج نموده نهایتا آن را به شرکت مورد نظر گزارش می کند. فرایندی که در محدوده های کوچک می تواند به صورت دستی انجام شود. عواملی مانند محدوده جغرافیایی نسبتا وسیع، تعداد مشترکین بالا و نیاز به درج مقادیر در سیستمهای مکانیزه بر پیچیدگی این فرایند می افزاید و مسائل زیر را پیش روی شرکتهای نیازمند این فرایند قرار می دهد:

الف- نحوه مراجعه به محل مشترکین چگونه باشد؟ آیا لازم است کنتورخوانی به ترتیب خاصی صورت گیرد؟ چگونه مطمئن باشیم که مراجعات تکراری صورت نخواهد گرفت؟ چگونه از اعتبار رقم گزارش شده توسط کنتورخوان اطمینان حاصل کنیم؟

ب- با مشترکینی که به هر دلیل – عدم حضور مشترک، خرابی کنتور و … – امکان قرائت رقم کنتور آنها در هنگام مراجعه کنتورخوان وجود ندارد چگونه برخورد شود؟ چگونه راهکارهای لازم برای مراجعه مجدد کنتورخوان در زمان دیگر فراهم شود؟ چگونه مشترکین مراجعه نشده را اولویت بندی کنیم تا آن مشترکینی که زمان طولانی تری به آنها مراجعه نشده در اولویت فعالیت کنتورخوانی قرار گیرند؟

ج- چگونه از اطلاعات موجود در سیستمهای مکانیزه مرکزی شرکتهای آب، برق و گاز در جهت انجام بهینه فرایند کنتورخوانی استفاده کنیم؟ به عبارت دیگر زمانی که امکان دستیابی به برخی شناسه های کلیدی مشترک برای درج رقم کنتور او نیست چگونه از سایر شناسه های او استفاده کنیم؟

د- چگونه برنامه ریزی کنیم تا مشترکین جدید در کمترین زمان ممکن وارد سیکل کنتورخوانی شوند؟

ه- با مشترکینی که نهایتا امکان قرائت کنتور آنها وجود نداشته چه کنیم؟ ممکن است به لحاظ بدهکار بودن مشترک لازم باشد برای او قبض صادر شود از طرف دیگر باید مطمئن شویم برای مشترکین غیرفعال (آنهایی که به درخواست خودشان موقتا از خدمات استفاده نمی کنند) قبضهای حاوی آبونمان صادر نشود.

و …

با مرور مسائل ذکر شده می توان به این نتیجه رسید که گام اول در حل مسائل ذکر شده استفاده از یک سخت افزار مناسب جمع آوری اطلاعات – یک دستگاه کنتورخوانی – است. این دستگاه راه حلهای مناسب و سریع جهت هر یک از مسائل طرح شده ارائه خواهد نمود و آمار خطاهای احتمالی را به حداقل خواهد رساند.

اما این که این سخت افزار باید چه ویژگیهایی داشته باشد مسأله ایست که در آینده به آن خواهیم پرداخت.

شرکت فنی و مهندسی فن آوران داده افزار کارا بر آن است تا فعالیتهای خود را برای مشتریان خود به طور خاص و سایر علاقمندان به طور عام مستند نماید به گونه ای که مشتریان بالفعل در جریان چگونگی پیشرفت سفارششان قرار گیرند، مشتریان بالقوه از نحوه فعالیت شرکت مطلع گردند و علاقمندان به فعالیتهای شرکت بتوانند حداکثر استفاده را از ابزارهای اطلاع رسانی شرکت بنمایند.

سایت اینترنتی شرکت رسانه ایست که مخاطبان می توانند از طریق آن فعالیتهای پایان یافته و مستندات آن را مورد بررسی قرار دهند. سیاست شرکت در تهیه محتوای سایت ارائه نتایج و مستندات قطعی و پایانیست و از این لحاظ جایی برای طرح مشکلات احتمالی و ارائه راهکارهای جایگزین که ممکن است در طراحی نهایی از آنها استفاده نشود وجود ندارد.

وبلاگ رسانه ایست که شرکتی مانند فن آوران داده افزار کارا می تواند با استفاده از آن آرا و نظرات غیررسمی خود را مطرح کند، مشکلات احتمالی را به بحث بگذارد و با طرح این مسائل از نظرات مخاطبان خود در جهت پیشبرد هر چه بهتر پروژه های خود استفاده نماید. از این رو بر آن شدیم تا با راه اندازی یک وبلاگ در سایت شرکت از قابلیتهای این رسانه در جهت پیشبرد هر چه بهتر طرحهایمان سود ببریم و علاوه بر آن یک ابزار اطلاع رسانی با فرکانس بروزرسانی بالاتر نسبت به سایت شرکت در اختیار مشتریان و علاقمندان طرحهایمان قرار دهیم.

با وجود آن که در وبلاگ فن آوران داده افزار کارا از زبان این شخصیت حقوقی به طرح مسائل خواهیم پرداخت سعی خواهیم کرد در جای خود با طرح شخصی تر مسائل از رسمیت این لحن بکاهیم و حتی الامکان با مخاطب خودمانی تر باشیم تا بتوانیم به آنچه از راه اندازی وبلاگ برای شرکت در جستجوی آن هستیم دست پیدا کنیم.

جهت اطلاع بد نیست عنوان شود که وبلاگ شرکت با استفاده از نرم افزار مدیریت وبلاگ وردپرس راه اندازی گردیده و برای فارسی سازی آن از افزونه وردپرس فارسی (تاریخ شمسی وردپرس – ویرایشگر فارسی) آقای منجمی استفاده شده است.